Papper & Massa

Optimation har process- och reglerteknisk kompetens med lång erfarenhet av installationer för massa-och pappersindustrin.

Vi har kompetens för styrning av massa- och pappersfabrikernas samtliga processavsnitt.

Inom området avancerad processtyrning och simulering för massa- och pappersindustri har vi även ett samarbete med Eurocon.

 

“Optimation bytte hela vår styrfilosofi av ångfördelningen vilket gav oss en anläggning som kort och gott både är enklare och fungerar bättre.

Optimation har varit bra att arbeta med. Mycket pålitliga. Allt dom presenterat har varit väl underbyggt och vi har aldrig någonsin behövt ifrågasätta deras arbete. Sedan har dom förmågan att verkligen nyttja den nya tekniken optimalt. Ett exempel är den virtuella modellen av ångnätet. Modellen skulle användas både som utbildningsverktyg och för att simulera vad som skulle hända vid framtida justeringar. Vi var skeptiska och sa ‘ja, ja, det blir nog säkert bra’ men den visade sig fungera klockrent. Den användes varje gång något skulle justeras och mig veterligen hade vi aldrig några som helst problem när vi väl genomförde olika justeringar. Det var givetvis guld värt.”

- Kristian Lundberg - projektchef Billerud Skärblacka

Projekt:

Simulering i realtid, där felbeslut leder till realistiska larm om haverier eller brott på pappersbanan är numera en möjlighet för blivande civilingenjörer vid Luleå Tekniska Universitet, LTU. Från och med denna termin får eleverna i årskurs fyra vid ”Industriell miljö- och processteknik” köra en virtuell massa- och pappersfabrik på sina plattor eller laptops.

Hylte pappersbruk ville att pumpningen av matarvatten skulle fungera automatiskt. Operatörerna skulle därmed vara fria att arbeta med andra frågor som krävde mer engagemang.

Gemensam utveckling av Optimations simuleringsbibliotek ger snabbare introduktion av simulatorer och underlättar vidareutveckling. I dag har Optimation skrivit avtal med flera kunder om samarbete efter leverans av simuleringsbibliotek, bland dessa Valmet. Erfarenheterna är goda.

Sidor

Kontakt: